De werking van Tadalafil

Geneesmiddel Tadalafil

Tadalafil is een geneesmiddel voor hormonale behandeling van erectiele dysfunctie, goedaardige hyperplasie van de prostaat en verhoogde bloeddruk in de longen. Het medicijn behoort tot de nieuwere generatie van PDE5 inhibitoren en wordt onder andere onder de merknaam Cialis voor orale behandeling op de markt gebracht door de Amerikaanse firma Lilly-Icos. Het is verkrijgbaar in de apotheek met voorschrift. Studies tonen dat het geneesmiddel zowel veilig kan gebruikt worden door gezonde proefpersonen als door patiënten met cardio-vasculaire ziektes.

Werking

Een enzyme is een substantie - al dan niet door het lichaam geproduceerd - dat werkt als een katalysator bij het op gang brengen van een bepaalde biochemische reactie. Een enzyme-inhibitor heeft een vrij eenvoudig mechanisme: het voegt kunstmatig een substraat toe dat het enzyme vervangt. Daardoor wordt de biochemische reactie tijdelijk onmogelijk gemaakt. Een PDE5 inhibitor dient dus het enzyme PDE5 af te remmen of te weerhouden. Het potentieel van PDE inhibitoren als therapeutische agenten werd al in 1977 door Benjamin Weiss en William N. Hait opgemerkt.

Wat doet PDE5?

Phospodiesterase type 5 of kortweg PDE5 genoemd is een enzyme dat een phosphodiesterbinding verbreekt. Het heeft als Enzyme Commissie Nummer EC 3.1.4.17. De phosphodiesterases behoren tot een familie van cyclische nucleotiden die cAMP en cGMP hydrolyse katalyseren, m.a.w. ze starten een cAMP en cGMP hydrolytisch proces op. Hydrolise is een chemisch afbraakproces dat wordt opgestart door water. PDE5 inhibitoren remmen meer bepaald een cGMP-specifieke phosphodiesterase type 5 af. cGMP (ook cyclisch Guanosine Monophosphate) is een cyclische nucleotide die is afgeleid van guanosine trifosfaat (GTP). cGMP werkt als een "tweede boodschapper": een hormoon bewerkt verandering in een cel die hierdoor een tweede boodschapper-substantie afstoot die een reactie verwekt in een andere cel. De meest voorkomende reactie die cGMP uitlokt, is de activering van intracellulair proteine kinases als reactie op de verbinding van membraan-impermeabele peptide hormonen met de externe celoppervlakte.

Hoe werkt Tadalafil?

Tadalafil is een vasodilator, een bloedvaten verwijdende stof. Deze stoffen verspreiden stikstofoxide in de nabijgelegen vasculaire zachte spiermassa. Daar activeert stikstofoxide vloeibaar guanylaat cyclase dat guanosine trifosfaat (GTP) omzet in cyclisch guanosine monofosfaat (cGMP). Als er zodoende grote hoeveelheden stikstofoxide worden vrijgegeven in de penis gedurende sexuele stimulatie, leidt dit tot relaxatie van het zachte bloedlichaam van het corpus cavernosum, wat doorbloeding en een aanhoudende erectie tot gevolg heeft. Een PDE5 inhibitor verhindert de degradatie van het enzyme PDE5 en verlengt daardoor de werking van cGMP wat de erecties verlengt en sexuele bevrediging verhoogt. Studies geven aan dat het ongeveer een half uur kan duren voor het tablet werkt, maar dat de werking tot wel 36 uur kan duren. Let wel, het medicijn werkt slechts na sexuele stimulatie.Chemische naam: (6R,12aR)-6-(1,3-benzodioxol-5-yl)-2,3,6,7,12,12a-hexahydro-2-methylpyrazino[1',2':1,6]pyrido[3,4-b]indole-1,4-dione